Το εργαστήριο, διαθέτει τμήμα εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να υποστηρίξει τους πελάτες της:
⦁ Στην βελτίωση και την αποδοτικότητα των διαδικασιών όχι μόνο στα λογιστικά πρότυπα αλλά στο σύνολο του οργανισμού.
⦁ Στον έγκυρο εντοπισμό κινδύνων τόσο σε στρατηγικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο και την εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου που θα μειώσουν τους κινδύνους σε ένα αποδεκτό επίπεδο.
⦁ Στη μείωση του κινδύνου εσωτερική ή εξωτερικής απάτης.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, ο εσωτερικός έλεγχος είναι μία ανεξάρτητη και αντικειμενική διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες ενός οργανισμού. Βοηθάει τον οργανισμό να επιτύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς του, υιοθετώντας μία συστηματική, επαγγελματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης.
Αποστολή εσωτερικού ελέγχου.
Η αποστολή του Εσωτερικού Ελέγχου είναι να «Να ενισχύει και να προστατεύει την αξία του οργανισμού, παρέχοντας αντικειμενική και βάσει κινδύνων διαβεβαίωση, συμβουλές και πληροφόρηση».
βιβλία
έρευνες
σεμινάρια
πιστοποιήσεις
Χρήστες της έκθεσης ελέγχου.
Ο εσωτερικός ελεγκτής αναφέρεται στην Διοίκηση ή σε υποεπιτροπή της (πχ επιτροπή ελέγχου).
Σκοπός ελέγχου.
Σε αντίθεση με τον εξωτερικό έλεγχο (έλεγχο Ορκωτών Εκλεκτών – Λογιστών), που αποσκοπεί στην έκφραση γνώμης επί της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων, ο εσωτερικός έλεγχος αποσκοπεί στην δημιουργίας αξίας, την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού και την επίτευξη των εταιρικών σκοπών.
Προσανατολισμός.
Σε αντίθεση με τον εξωτερικό έλεγχο όπου τα αντικείμενα και η μεθοδολογία του ελέγχου καθορίζονται από τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και τη Νομοθεσία, στον εσωτερικό έλεγχο τα αντικείμενα και το εύρος του ελέγχου γίνεται με την συμμετοχή της Διοίκησης.
Ορισμός του ελεγκτικού κινδύνου.
Τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός έλεγχος ακολουθούν μία προσέγγιση βάσει κινδύνων. Ωστόσο, στον εξωτερικό έλεγχο ελεγκτικό κίνδυνος θεωρείται ο κίνδυνος που έχει ο εκλεχτής (όχι η εταιρία) να εκφράσει λανθασμένη γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: 2810 379 634
Ο εσωτερικός έλεγχος έχει το πιο διευρυμένο ρόλο και συγκεκριμένα, η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου αναλαμβάνει:
⦁ Να εντοπίσει τις μορφές απάτης στις οποίες είναι εκτεθειμένος ο οργανισμός.
⦁ Να αξιολογήσει τη σημαντικότητα του βάσει αντίκτυπου και πιθανότητας.
⦁ Να θέσει ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα αποτρέπουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα φαινόμενα πιθανής απάτης, με έμφαση στις πιο επικίνδυνες περιοχές.
⦁ Παρέχει εποπτεία διαδικασιών.
⦁ Υπόκεινται σε κανόνες δεοντολογίας προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και να παρέχουν αντικειμενικές κρίσεις.
⦁ Διενεργούν ελέγχους βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και διαδικασιών.
⦁ Συμβάλλουν στην αξιοπιστία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
⦁ Έχουν ρόλο στην αποτροπή και στον εντοπισμό φαινομένων απάτης.
⦁ Υπόκεινται σε ποιοτικούς ελέγχους.
⦁ Υπόκεινται σε υποχρεώσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης.
⦁ Συντάσσουν επίσημες γραπτές αναφορές.
⦁ Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πεδίο συνεργασίας μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών ελεγκτών.
Το Orama Lab, έχει υιοθετήσει πλήρως τους κανόνες δεοντολογίας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, οι οποίοι συνοψίζονται ακολούθως:
Η ακεραιότητα των εσωτερικών ελεγκτών εδραιώνει την εμπιστοσύνη και παρέχει έτσι τη βάση για στήριξη της κρίσης τους.
Οι εσωτερικοί ελεγκτές επιδεικνύουν το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής αντικειμενικότητας κατά τη συγκέντρωση, αξιολόγηση και κοινοποίηση πληροφοριών για τη δραστηριότητα που εξετάζεται. Οι εσωτερικοί ελεγκτές προβαίνουν σε μία ισορροπημένη εκτίμηση όλων των σχετικών περιπτώσεων και δεν επηρεάζονται αδικαιολόγητα από τα δικά τους συμφέροντα, ή τα συμφέροντα των άλλων, κατά το σχηματισμό των κρίσεων.
Οι εσωτερικοί ελεγκτές σέβονται την αξία και την κυριότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν και δεν κοινοποιούν πληροφορίες χωρίς την κατάλληλη εξουσιοδότηση, εκτός εάν υπάρχει νομική ή επαγγελματική υποχρέωση για να γίνει κάτι τέτοιο.
Οι εσωτερικοί ελεγκτές χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου.